Schoonmaken
Net als eigen tanden en kiezen, moet u de gebitsprothese verzorgen.
Als u het niet regelmatig schoonmaakt ontstaat er een plaquelaag op de prothese die steeds moeilijker te verwijderen is, ook ontstaat er tandsteen.  Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen, dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel, water en (vloeibare) groene zeep. Geen tandpasta gebruiken, dit schuurt teveel.  Zeker geen bleekwater of agressieve bruistabletten gebruiken!!! 

Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep niet lukt, gebruik dan een speciaal voor de gebitsprothese geschikt reinigingsmiddel bijvoorbeeld van Ecosym of Corega (vrij verkrijgbaar bij elke drogist).
Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op de gebitsprothese vormt. Dit is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bakje met schoonmaakazijn leggen.
Let goed op bij het schoonmaken; laat een laagje water in de wasbak staan en maak uw gebitsprothese schoon boven het water. Mocht de gebitsprothese uit uw handen vallen, dan valt deze in het water en is de kans op beschadiging of erger voorkomen.

Het tandvlees
Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees waar de gebitsprothese op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel eventueel met wat tandpasta. Dit stimuleert bovendien de doorbloeding van uw tandvlees wat het behoud van kaakbot ten goede komt.

 

Zie hieronder een voorbeeld van dagelijks gebruik met een agressief middel zoals Steradent. Het tast de kunststof aan, wordt bros en dus breekbaar waardoor tanden en kiezen los gaan staan (over de verkleuring nog maar niet te spreken).